Terug naar het overzicht

Home-Start. Opvoeden gaat niet altijd vanzelf

Iedere ouder kent uitdagingen in de opvoeding en meestal los je de problemen zelf op. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om naar je te luisteren, met je meedenkt over de opvoeding en jou hierbij praktische hulp en tips geeft. Dan kan een vrijwilliger van Home-Start tijdelijk uitkomst bieden.

Opgroeiende kinderen? Druk gezin?

Home-Start is thuis in gezinnen. Een getrainde vrijwilliger, met ervaring in opvoeden, biedt je een steuntje in de rug. Een luisterend oor. Geeft vertrouwen. Wijst je de weg. Jij vertelt met welke vragen je zit en waarover je tips wilt hebben. Jullie trekken samen op, praten over de alledaagse opvoed issues en zoeken er oplossingen voor. Hierdoor kan voorkomen worden, dat alledaagse probleempjes uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. De vrijwilliger komt gemiddeld een jaar lang, iedere week ongeveer 2-3 uur bij een gezin thuis.

Ervaringsverhaal

Vrijwilliger Corine (66) bezocht tot voor kort wekelijks het gezin van Sylvia (37). Moeder Sylvia vertelt: “Vorig jaar voelde ik me uitgeput en somber. Mijn kinderen van 2 en 4 jaar oud sliepen slecht en het was dagelijks een strijd om ze in slaap te krijgen. Mijn man en ik hadden enorm slaaptekort en dit zorgde voor veel stress en irritaties in ons gezin. We waren de regie kwijt, en het lukte ons niet om onze kinderen duidelijke grenzen te geven. We hadden geen puf om te bedenken hoe we de situatie konden veranderen. Ik voelde me ontzettend onzeker als moeder.”

“Het wijkteam adviseerde Home-Start. Wat een verademing! Corine en ik hadden meteen een goede klik. En ook de kinderen waren dol op haar. Onze jongste keek elke week uit naar haar komst, de oudste was dan naar school. Naast onze gesprekken deden we dan samen gezelschapsspelletjes.”

“Ik kon echt mijn verhaal kwijt bij Corine. Dit luchtte op en door met haar te praten kwam ik tot heldere inzichten. Corine benoemde wat ze zag gebeuren en ze zette mij en mijn man in beweging om dingen anders aan te pakken. Ik kreeg complimentjes en ze gaf me regelmatig het idee dat ik het hartstikke goed deed. En mijn man ook! Het fijne van deze vorm van ondersteuning vond ik het laagdrempelige karakter. Er zat geen theorie achter en ik hoefde geen huiswerkopdrachten te doen. De steun ontstond vanuit een vertrouwensrelatie, zoals bij een lieve buurvrouw.”

“Corine betekende álles voor ons! Dat ze nu niet meer komt is jammer, maar we redden het nu weer zelf. Natuurlijk is er nog wel eens wat, maar waar is dat niet zo? Nu bespreken we dat en zeggen dan tegen elkaar: “morgen doen we het anders”. Dankzij haar tips hebben we ons gezin weer op de rails. Ik voel veel meer rust en dit is goed voor mij maar zeker ook voor de andere gezinsleden!”

Ook interesse in ondersteuning van Home-Start?

Als je thuis (gratis) ondersteuning kunt gebruiken, neem dan contact op met Christine Samsom, coördinator van Home-Start. Tel. 06-10959288 of mail: c.samsom@humanitas.nl. Voor meer info kijk dan op www.home-start.nl