Terug naar het overzicht

De geldkrant is uit

In januari is de Geldkrant verspreidt in de gemeente. In deze krant vind je praktische informatie over geld en hulpmiddelen als er zorgen over geld zijn. Vanuit de GGD, en de Ouder Kind Adviseur, Algemeen Maatschappelijk Werk en Team Inzet Drechterland geven wij graag een aanvulling op deze krant.

Groepsdruk rondom kinderfeestjes en traktaties

We leven in een tijd waarin soms groepsdruk wordt ervaren rondom kinderfeestjes, traktaties en cadeautjes voor kinderen en juffen of meesters. Soms ervaar je als ouder groepsdruk om een duur partijtje te organiseren, of soms ervaren kinderen groepsdruk over bijvoorbeeld de traktatie in de klas. Iedereen wil graag origineel zijn en niet onder doen voor de ander maar we maken het met elkaar ook wel duur en ingewikkeld hierdoor. Zeker voor gezinnen die minder te besteden hebben is dit lastig.

Groter en duurder is meestal niet beter en leuker. Houdt vooral in gedachten dat het gaat om de gezelligheid tijdens bijvoorbeeld een partijtje. En dan kan het (juist!) zo leuk zijn om te knutselen aan de keukentafel of spelletjes te doen in de tuin. En traktaties hoeven niet altijd groot en duur te zijn, een kleinigheidje is voldoende. Het gaat er vooral om wat jouw kind lekker of leuk vindt en niet wat anderen van de traktatie verwachten. Sommige scholen in ons land hebben het trakteren zelfs helemaal afgeschaft om de groepsdruk hieromtrent te voorkomen. Dus probeer het vooral leuk te houden met elkaar en voorkom groepsdruk.

U kunt de geldkrant ook digitaal lezen:

Hoe ga je om met geldzorgen binnen je gezin?

Geldzorgen zijn stressvol voor jou als ouder en voor je gezin. Dat is niet gek. Jij hebt als ouder veel aan je hoofd en maakt je zorgen over de toekomst van je gezin. Je wilt je kind niet lastig vallen met jullie situatie, maar merkt wel dat je stress voelt en schaamte. Het is belangrijk om binnen je gezin in gesprek te gaan over geldzorgen. Maar ook buiten je gezin is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Je bent niet de enige en je staat niet alleen. Vraag om hulp, we helpen je graag! Bijvoorbeeld wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind zo weinig mogelijk last heeft van de geldzorgen? Hoe ga ik om met stress in het ouderschap? Hoe eten we als gezin gezond met weinig geld?

Waar kun je terecht?

  • Jouw jeugdgezondheidszorgteam van GGD Hollands Noorden waar jeugdverpleegkundigen en opvoedadviseurs voor je klaar staan om de gevolgen van armoede zoveel mogelijk te voorkomen én gezinnen te ondersteunen bij het opvoeden van kinderen in armoede.
  • Het Algemeen Maatschappelijk Werk Drechterland, hier kun je o.a. terecht met aan schulden gerelateerde vragen.
  • Voor (preventieve) Schuldhulpverlening zie de website van de Gemeente Drechterland. Hierop staat een aanmeldformulier voor hulp bij schulden.
  • De Ouder Kind Adviseurs komen geregeld langs op de scholen en peuterscholen. Zij geven kortdurende ondersteuning aan ouders, bieden aan kinderen een luisterend oor, tips en steun. Ook kunnen zij samen met jou doorverwijzen als meer ondersteuning nodig is.

Op www.gezinswijzerdrechterland.nl vind je meer informatie overr gezin, relaties, opvoeden, etc. Ook is daar de agenda te bekijken welke bijeenkomsten georganiseerd worden voor inwoners van Drechterland.