Zwanger zijn

Wanneer je zwanger bent, komt er veel op je af. En gaat er veel veranderen in je persoonlijke situatie en je relatie.

Aanmelden bij een verloskundige

Wanneer je zwanger bent, is het verstandig je aan te melden bij een verloskundigenpraktijk. In de gemeente Drechterland kun je terecht bij Geboortezorg Om De Noord.

De eerste controle bij de praktijk is als je ongeveer acht weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is goed om voorafgaand aan de eerste controle te lezen over pre- en neonatale screeningen op pns.nl. Daar vind je informatie over alle mogelijke onderzoeken tijdens je zwangerschap.

Gezonde zwangerschap

Zeker tijdens je zwangerschap is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs. Alles wat je tot je inneemt kan bij je baby terechtkomen. Het is belangrijk dat je foliumzuur slikt: een vitamine die de kans op baby’s met een open ruggetje verkleint. Je kunt foliumzuur kopen bij de apotheek of drogist.

Voor een compleet overzicht van voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap kun je terecht op voedingscentrum.nl.

Voorbereiden op het ouderschap

De zwangerschap is het eerste opstapje dat leidt tot een leven lang zorgen voor je kind. Bereid je samen met je eventuele partner voor op het ouderschap. Door meteen vanaf het begin met elkaar te praten over wat er straks verandert als je kind er is, hoe je de opvoeding voor je ziet en wat je belangrijk vindt om mee te geven aan je kind, geef je je kind een goede start.

Er zijn bijeenkomsten en cursussen die je helpen om je voor te bereiden op het ouderschap, bijvoorbeeld via: