Ongewenst zwanger

Een ongewenste zwangerschap leidt vaak tot moeilijke keuzes. Als je ongewenst zwanger bent, dan zijn er professionals die je kunnen helpen. Professionals die psychische en praktische steun bieden, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Anonieme vrouw met positieve zwangerschapstest

Moeilijke keuzes

Wanneer je ongewenst zwanger bent, is het belangrijk te begrijpen wat je keuzes zijn. Zo kun je kiezen voor: 

  • het uitdragen van de zwangerschap
  • het afstand doen van je baby voor adoptie
  • het uitvoeren van een abortus

Als je nog niet weet of je de zwangerschap wilt afbreken of uitdragen, kun je een keuzehulpgesprek aanvragen bij gespecialiseerd maatschappelijk werk. Gesprekken hierover worden gesubsidieerd door het Ministerie van VWS.

Tijdens een keuzehulpgesprek zet je alles op een rijtje, lukt het beter om verstand naast gevoel te zetten en kom je tot een goede afweging van de keuze. Dit is van belang voor de verwerking van je keuze. Praktijk Myra Borkent is de regionale aanbieder van keuzehulpgesprekken voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn.

Uitvoeren van een abortus

Wanneer je ongewenst zwanger bent, kun je altijd terecht bij de huisarts. Een huisarts kan je helpen om de eerste zaken op een rij te zetten. Als je de zwangerschap wilt beëindigen, zijn er verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een abortus. De huisarts kan je vertellen welke voor jou van toepassing zijn.

Welke vorm van abortus mogelijk is, hangt af van de duur van je zwangerschap. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, dan geldt een wettelijk verplichte bedenktijd van vijf dagen. Deze tijd gaat in vanaf het eerste gesprek met de (huis)arts. Het aantal dagen overtijd wordt gerekend vanaf het moment waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden.

Let op: een meerderheid in de Tweede Kamer wil de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor een abortus afschaffen. Deze regel komt dus mogelijk te vervallen.

De wettelijk verplichte bedenktijd is ingesteld om jou te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van kunt krijgen. Ben je minder dan 16 dagen overtijd, dan kun je direct na een gesprek met de huisarts een afspraak maken voor een behandeling.

Als je niet weet hoe lang je al zwanger bent, dan kun je een echo laten maken bij een verloskundigenpraktijk. Om moeilijke situaties te voorkomen, is het mogelijk de afspraak buiten de reguliere spreekuren te maken.