Anticonceptie

Wanneer je (nog) geen kinderwens hebt, is het verstandig te kiezen voor anticonceptie. Door goed gebruik van een anticonceptiemiddel voorkom je onbedoelde zwangerschappen.

Bekende anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, het spiraal en het condoom. Maar je hebt ook de prikpil, de vaginale ring, implanon en de anticonceptiepleister. Het voordeel van het gebruik van een condooms is dat je daarmee ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen.

Anticonceptie kiezen

Het kiezen van een anticonceptiemiddel is een persoonlijke keuze. Het heeft te maken met je persoonlijke situatie en voorkeuren. Denk hierbij aan vragen als: Ben je man of vrouw? Heb je een voorkeur voor een middel met of zonder hormonen? Vind je het belangrijk om ongesteld te worden? Ontdek welke middelen er allemaal zijn en welke het beste bij je passen op anticonceptie.nl.

Weet jij welk anticonceptiemiddel je wilt gaan gebruiken? Maak dan een afspraak met je huisarts. Als je de keuze hebt gemaakt voor een spiraal kun je ook een afspraak maken bij Geboortezorg Om De Noord.

Bijzondere situatie

Ben je jonger dan 25 jaar en ga je liever niet naar de huisarts? Breng dan een bezoek aan het Sense-jongerenspreekuur. Tijdens dit spreekuur beantwoorden deskundigen al je vragen rondom anticonceptie. Je kunt hiervoor online een afspraak maken.

Als je niet genoeg geld hebt om je anticonceptiemiddel te betalen, neem je contact op met GGD Hollands Noorden via nunietzwanger@ggdhn.nl.