Mediator of advocaat bij scheiding

Een scheiding wordt in Nederland uitgesproken door de rechter. Het is ook mogelijk om een scheiding te regelen via een mediator of advocaat. Op deze pagina lees je wat een mediator of advocaat precies voor je kan betekenen bij een scheiding.

Krijtbord met daarop drie papieren vliegtuigjes, een gele gaat rechtdoor en twee zwarte gaan naar links en rechts

Wat doet een mediator bij een scheiding?

Naast een inhoudelijke correcte afwikkeling van de scheiding, heeft de mediator oog voor:

  • het belang van de kinderen
  • de emoties die spelen
  • jullie toekomst als ouders en/of ex-partners

Een mediator is een onafhankelijk professional die het gesprek tussen jou en je ex-partner begeleidt. De mediator neemt geen beslissingen, maar helpt een oplossing te vinden waarmee je allebei tevreden bent. De mediator of advocaat vraagt daarna de echtscheiding aan bij de rechter. 

MfN-familiemediator

Voor het regelen van het uit elkaar gaan kan je een MfN-familiemediator benaderen. MfN-familiemediators kunnen staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en daardoor behoorlijk goedkoper werken op basis van een eigen bijdrage. Ook wel ’toevoeging’ genoemd. Vroeger werd dit ook wel pro-deo genoemd. Vraag dit na bij de mediator. De meeste mediators bieden een kosteloos kennismakingsgesprek aan.

Mediation kan ook na de scheiding

De mediator kan bijvoorbeeld opnieuw na verloop van tijd, het ouderschapsplan met jullie bespreken. Dit geeft beide ouders de mogelijkheid om met elkaar de afspraken op de juiste wijze door te nemen en eventueel aan te passen.

Wat doet een advocaat bij een scheiding?

Je kunt ook kiezen voor een advocaat. Een advocaat richt zich met name op de juridische kant van de scheiding en wat er feitelijk geregeld moet worden. Een gezamenlijk advocaat informeert jou en je ex-partner, terwijl een advocaat op ’tegenspraak’ gaat voor het individuele belang, waarbij de rechter de uiteindelijke beslissingen neemt.

Sommige advocaten zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en werken ‘op toevoeging’. Scheiden via een advocaat brengt over het algemeen meer kosten met zich mee dan scheiden via een mediator.