Aan je kind vertellen dat je gaat scheiden

Als je gaat scheiden, is het belangrijk om dit in alle rust samen aan jullie kind(eren) te vertellen. Zo begrijpt je kind dat het een besluit is van jullie beiden. Het hangt van de leeftijd van je kind af welke woorden je gebruikt en wat je wel of niet vertelt.

Twee kinderhanden die gebroken hartjes naast een foto van een man en een vrouw leggen

Hulp bij het vertellen over een scheiding

Om te bepalen wat de beste manier is om je kind over een scheiding te vertellen, biedt de gemeente Drechterland hulp via de Ouder Kind Adviseurs. Daarnaast is er een groot aanbod aan trainingen en boeken voor kinderen van gescheiden ouders

Neem contact op met de Ouder Kind Adviseurs

Onze Ouder Kind Adviseurs zijn bereikbaar voor vragen of zorgen over opgroeien en opvoeden. Ze kunnen je ook adviseren over interessante trainingen en boeken voor jou en je kind. 

  • Ilse Vriend is er voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers. Stuur Ilse een e-mail via i.vriend@drechterland.nl of bel haar op telefoonnummer 06-12762831.
  • Danny Smids is er voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/verzorgers. Stuur Danny een e-mail via d.smids@drechterland.nl of bel op telefoonnummer 06-29649064.

Trainingen voor kinderen van gescheiden ouders

Voor kinderen die te maken krijgen met een scheiding is er veel aanbod aan trainingen. Hieronder zetten we er een paar op een rijtje: 

Stoere Schildpadden (voor kinderen van 4-6 jaar)

Stoere schildpadden is een groepstraining voor kleuters (4 tot 6 jaar) van gescheiden ouders. Uit onderzoek blijkt dat het programma kleuters helpt bij het voorkomen en verminderen van problemen na een scheiding.

Dappere Dino’s (voor kinderen van 6-8 jaar)

Dappere Dino’s is een groepstraining voor kinderen van gescheiden ouders in groep 3 en 4 (6 tot 8 jaar) van het basisonderwijs. Deze training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding.

KIES voor het kind (voor kinderen van 7-12 jaar)

KIES biedt individuele en groepsbegeleiding aan kinderen tussen 7 en 12 jaar van gescheiden ouders. KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. Alle trainingen van KIES zijn gericht op het perspectief van je kind en het leren omgaan met de lastige dingen die een scheiding met zich meebrengt. KIES staat ook voor het recht van je kind om voor zichzelf te kiezen.

Villa Pinedo

Villa Pinedo geeft kinderen van gescheiden ouders een online plek waar ze zich thuis kunnen voelen. Bij Villa Pinedo is het mogelijk om in gesprek te gaan met andere kinderen van gescheiden ouders. Ze kunnen samen praten over praktische zaken en gevoelens tijdens en na een scheiding.

Leestips voor kinderen van gescheiden ouders

Voor kinderen die te maken krijgen met een scheiding zijn veel boeken beschikbaar. Hieronder zetten we er een paar op een rijtje.

Omslag van boek Kamil, de groene kameleon.

Leestips voor gescheiden ouders

Voor gescheiden ouders kunnen de volgende boeken en brochure interessant zijn: