Samenwonen met een samengesteld gezin

Als je wilt samenwonen met een samengesteld gezin, dan is het verstandig om dit te bespreken met je kind en hierover goede afspraken te maken.

Twee kleine zusjes schreeuwen en hun broer doet zijn handen over zijn oren

Stiefouder is een bijzondere positie

Als stiefouder in een samengesteld gezin heb je een bijzondere positie. Je draagt zorg en voelt je verantwoordelijk voor het kind, maar je hebt geen gezag. Dit kan ingewikkeld zijn. En daarbij heb je niet alleen een relatie met je nieuwe partner, maar ook met de kinderen, de familieleden en vrienden van je nieuwe partner.

Op scheidingsplein.nl vind je tips voor samengestelde gezinnen om een goede start te maken met elkaar.

Informatie over samengestelde gezinnen

Boeken

Samengestelde gezinnen zijn in Nederland geen uitzondering. Er zijn wel grote verschillen tussen een kerngezin en een samengesteld gezin. Zo speelt er een andere dynamiek met andere verwachtingen en uitdagingen.

Het is dan ook niet vreemd dat er veel literatuur is over samengestelde gezinnen, bijvoorbeeld deze boeken:

Of bekijk op stiefgoed.nl alle boeken over samengestelde gezinnen op een rij.

Webinars

Stiefgoed.nl biedt gratis webinars aan om samengestelde gezinnen te ondersteunen, zodat er meer rust en harmonie ontstaat.

Podcasts

Beluister de podcasts van Stiefacademie Nederland voor en door (stief)ouders over de uitdagingen binnen een samengesteld gezin.

Luister bijvoorbeeld naar een gesprek met Magda Hengst. mede-acteur van het boek ‘De mijne zijn de liefste’. Ze verloor haar grote liefde toen haar twee dochters klein waren. Vervolgens ontmoette ze een nieuwe man met drie dochters, deze relatie duurde tien jaar. Daarna was Magda samen met een man met vijf kinderen. In de podcast vertelt ze hoe dit allemaal gegaan is. 

Televisieprogramma’s en films

Ruim 60 procent van de samengestelde gezinnen valt na een bepaalde periode weer uit elkaar. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw samengesteld gezin wel slaagt. Stiefacademie Nederland heeft kijktips verzameld voor televisieprogramma’s en films over samengestelde gezinnen.