Kinderen en het samengesteld gezin

Een samengesteld gezin zet vaak een bepaalde druk op kinderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind goed kan wennen aan je nieuwe partner en een nieuwe gezinssamenstelling?

Een gezinsfoto met een man, een vrouw, drie dochters en twee zonen

Hoe betrek je je kinderen bij een nieuwe relatie? 

Als je een samengesteld gezin vormt, is het belangrijk om het contact niet te forceren. Kinderen hebben verschillende gevoelens bij een nieuwe partner. Bijvoorbeeld verdriet, omdat ze de hoop moeten opgeven dat hun ouders ooit weer samenkomen. Of het kind houdt afstand van de nieuwe partner, omdat het warm contact ziet als verraad aan de andere ouder.

Het Nederlands Jeugdinstituut legt uit hoe ingewikkeld het voor een kind kan zijn om te wennen aan een nieuw samengesteld gezin. Ook geeft het instituut tips over hoe je hiermee omgaat.

Conflicten bij samengestelde gezinnen

Op het moment dat je uit elkaar bent en je leven weer wat meer op de rails krijgt, gaan je gedachten mogelijk naar een nieuwe relatie. Als je kinderen hebt, kan dit best ingewikkeld zijn. Het 7-fasensmodel van Stiefacademie Nederland geeft aan hoe je dit proces in zeven stappen kunt doorlopen. Van de verliefdheidsfase tot de fase waarin je met elkaar samenwoont.

Tips voor pubers

Op de website van dagblad Trouw lees je in Geen zin in het stiefgezin? 8 tips voor pubers – en hun stiefouders over de ervaringen van Louise toen ze 14 jaar oud was en een samengesteld gezin vormde met de nieuwe partners, kinderen en katten van haar ouders.

Het artikel eindigt met tips van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont voor (aanstaande) stiefouders en tips voor tieners die lijden onder spanningen in een samengesteld gezin. 

Pubergedrag, of is er meer aan de hand?

Genegeerd worden door de 14-jarige zoon van jouw nieuwe partner, gewoon pubergedrag of is er meer aan de hand? Gideon de Haan (gezinscoach en mediator voor samengestelde gezinnen) vermoedt dat er sprake zou kunnen zijn van een loyaliteitsconflict. Marianne Smulders (mediator en oprichter Stief&Co) denkt dat gedrag van kinderen gebaseerd is op de scheiding van de ouders, want dat is volgens haar vaak een voedingsbodem voor problemen in samengestelde gezinnen.

Beide professionals geven op de website van dagblad Trouw in het artikel Waarom negeert mijn 14-jarige stiefzoon mij? uitleg en tips over verschillende onderwerpen die aan bod komen in samengestelde gezinnen, zoals bijvoorbeeld het loyaliteitsconflict van kinderen.