Familie en vrienden rond het samengesteld gezin

Als je uit elkaar gaat en daarna een samengesteld gezin vormt is dat vaak heftig voor alle betrokkenen. Niet alleen de partners die gaan scheiden moeten hun emoties verwerken, dit geldt ook voor vrienden, familie en buren.

Markering op asfaltweg met bovenin een pijl naar links met de tekst oude pad en daaronder een pijl naar rechts met de tekst nieuwe pad

Naamgeving nieuwe partner door je kind

Als gevolg van scheidingen en samengestelde gezinnen krijg je er nieuwe familieleden bij. Daarbij ontstaat vaak een taalprobleem. De meeste mensen hebben een vervelend gevoel bij het woord ‘stief’. Maar hoe noemt je kind dan je nieuwe partner? In dagblad Trouw lees je in het artikel Hoe noem ik mama’s nieuwe vriend? hoe je dit kunt aanpakken.

Rivaliteit tussen stiefkind en eigen kind

Als je nieuwe partner kinderen heeft, dan kan dit een onderlinge strijd en jaloezie bij de kinderen oproepen. Maar waar komt die rivaliteit in je samengesteld gezin vandaan? En belangrijker: wat kun je er aan doen als ouder en stiefouder? Annette van der Maarel scheef hierover het blog Minder rivaliteit tussen je stiefjes en bio-kinderen.

Ervaringsverhaal stiefmoeder accepteren 

Het is fijn om te horen over ervaringen van anderen in een samengesteld gezin. De ervaring van een ander laat je vaak inzien dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Lees bijvoorbeeld het blog Stiefmoeder accepteren van Villa Pinedo, waarin iemand vertelt over hoe moeilijk het is om de nieuwe partner van haar vader te accepteren.

Grootouders in een samengesteld gezin 

Ook voor grootouders is een samengesteld gezin zoeken, aftasten en wachten. Daarbij kunnen je emoties rond de scheiding en eventueel het gemis van hun ex-schoonkind een rol spelen. Het artikel De rol van grootouders in een nieuw samengesteld gezin op goedgezind.be geeft uitleg en tips over de rol van grootouders in een samengesteld gezin.