Verdieping in je relatie

Het is belangrijk om te blijven investeren in je relatie. Op deze pagina vind je tips om dit voor elkaar te krijgen.

Een touwbrug over een sloot

Beluister podcasts en bekijk filmpjes over relaties

Er zijn heel veel podcasts en filmpjes over investeren in relaties gemaakt. Dit zijn enkele goede voorbeelden:

Ook de Engelstalige podcasts en video’s van Esther Perel zijn de moeite waard. Bekijk bijvoorbeeld haar onderstaande video (met Nederlandse ondertiteling): Het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie.

Lees een boek over familierelaties

Als je je relatie wilt verdiepen, kan het leuk zijn om (samen) een boek lezen en de inhoud met elkaar te bespreken. Een leestip is het boek De Liefdesladder: over familie en nieuwe liefdes van Else-Marie van den Eerenbeemt. Dit boek gaat over de kracht en kwetsbaarheid van familierelaties. Ook de invloed van ervaringen van eerdere generaties op familierelaties komt aan bod. Van den Eerenbeemt is een ervaren relatietherapeute en heeft meerdere inspirerende boeken geschreven. In deze twee video’s spreekt ze over wortelschieten (ergens heel lang blijven):

Blijf met elkaar in gesprek

Het is belangrijk om over je relatie in gesprek te blijven. Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar omgaat en over dingen uit je verleden. Meer hierover kan je lezen op de webpagina Relatieproblemen: tips voor betere communicatie van MIND Korrelatie.

Als je hulp nodig hebt bij het investeren in je relatie, dan kan je je aanmelden bij Encounter. Zij organiseren weekenden voor stellen die gericht zijn op communicatie in je relatie. In zo’n weekend doe je alles met z’n tweeën, aangemoedigd door de persoonlijke verhalen van het organiserende team.

Een andere optie is om het programma Houd Me Vast te volgen, waarin je stap voor stap werkt aan meer verbinding met elkaar. Het programma heeft een heldere structuur, met onder andere een boek, filmpjes en huiswerkopdrachten.

Doe samen een opdracht of een spel

Als je geen zin hebt om podcasts te beluisteren, filmpjes te kijken, boeken te lezen of aan workshops deel te nemen, dan kan je ervoor kiezen om opdrachten uit te voeren.

Een voorbeeld van een boek met opdrachten is 365 dagen succesvol. De opdrachten zetten je aan het denken en motiveren je om aan de slag te gaan met je relatie.

Er zijn ook speciale relatiespellen op de markt. Voorbeelden van spellen waarmee je door vragen stellen met elkaar in gesprek gaat zijn: het Relatiespel en het Spel van Verlangens.

Afbeelding van Spel van Verlangens.

Het Spel van Verlangens geeft inzicht in de samenhang tussen behoeften, gevoelens en gedrag. Het spelen van dit kaartspel is niet alleen zinvol voor jezelf, maar zorgt ook voor meer wederzijds begrip. Dit helpt om op een prettige manier met jezelf en je partner om te gaan.