Stressfactoren in je gezin

Onderzoek laat zien dat vlak na de geboorte van je kind, een (tijdelijke) afname te zien is in de tevredenheid en kwaliteit die jij als ouder ervaart in je relatie. Er is vaak minder tijd, aandacht en intimiteit met je partner. Ouders ervaren meestal meer stress en mede daardoor kan het aantal conflicten toenemen.

Kindertekening waarop een meisje te zien is met de teksten Anne hartje papa en Anne hartje mama

Invloed van stress

Het is mogelijk dat er enige stress ontstaat binnen je gezin, dit heeft dan vaak invloed op alle gezinsleden. Bij langdurige stress lukt het minder goed om helder na te denken en te relativeren. Dit kan de relatie onder druk zetten.

Er zijn meerdere stressfactoren die invloed kunnen hebben op je relatie, zoals schulden, lichamelijke klachten, te veel verantwoordelijkheden en weinig mensen die je kunnen steunen. Je kunt dan last krijgen van machteloosheid, oplopende emoties en meer en heftigere conflicten binnen je gezin. Dit is niet wat je wilt.

Effecten van spanningen tussen ouders

Spanningen tussen jou en je partner hebben vaak effect op je kind. Je kind merkt het als er iets aan de hand is. Hij/zij herkent spanningen tussen zijn/haar ouders aan het stemgebruik, de lichaamshouding en/of bepaalde opmerkingen. Deze spanningen zorgen vaak voor bezorgdheid bij je kind en hij/zij zal proberen oplossingen te zoeken. Je bent je hier misschien niet altijd bewust van, maar het is belangrijk om hiermee rekening te houden.

Binnen de gemeente Drechterland zijn er laagdrempelige (en vaak gratis) initiatieven om je te helpen minder stress te ervaren. Bekijk voor meer informatie hierover het overzicht van de organisaties in Drechterland.

Reactie van kinderen op spanningen tussen ouders

Kinderen reageren verschillend op spanningen tussen ouders:

  • Ze gaan bemiddelen tussen de ouders en proberen extra lief zijn. Daardoor gaan ze op hun tenen lopen en vertellen ze het bijvoorbeeld niet aan hun ouders als ze ergens mee zitten.
  • Ze gaan zich extra moeilijk gedragen om de ouders af te leiden van hun conflicten.
  • Ze gaan zich minder goed concentreren en minder goed ontwikkelen.
  • Ze worden stil, teruggetrokken en neerslachtig.
  • Ze krijgen het gevoel dat ze moeten kiezen tussen ouders. Een zogenaamd loyaliteitsconflict ontstaat als jij of je partner iets negatiefs zegt over de andere ouder. Beide ouders zijn voor het kind belangrijk en daarom mag het kind nooit het gevoel krijgen dat het tussen de ouders moet kiezen. Dit is schadelijk voor kinderen.

Veilige en onveilige hechting

Wanneer ouders veel bezig zijn met hun eigen problemen of conflicten, kan dit het vertrouwen van kinderen (‘mijn ouders zijn er altijd voor mij en doen wat goed is voor mij’) beschadigen. Kinderen kunnen hierdoor onveilig gehecht raken. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe veilige en onveilige hechting werkt.