Spanningen in je relatie

In bijna iedere relatie komen spanningen en irritaties voor. Dat zijn niet direct relatieproblemen. Het is echter wel belangrijk dat je er op een goede manier mee omgaat. Anders kunnen het alsnog problemen worden. 

Een gerafeld dik touw dat nog met een klein stukje aan elkaar zit

Maak spanningen in je relatie bespreekbaar

Als je spanningen opmerkt in je relatie, doe dan het volgende:

  • Bespreek de spanningen met je partner en probeer samen tot een oplossing te komen. Dat kost tijd en één keer is niet genoeg. Het is belangrijk dat je blijft afstemmen op elkaar en in gesprek blijft. Dit betekent dus dat je nooit ‘klaar’ bent; het is een terugkerend proces in je relatie. 
  • Kijk ook naar jezelf: wat heb jij je partner te bieden? Houd jezelf een spiegel voor en stel jezelf de vraag: wat zorgt ervoor dat de ander jou waardeert? Dat vraagt een andere manier van kijken naar je relatie.
  • Investeer in elkaar: alles heeft onderhoud nodig en dat geldt zeker een duurzame relatie. Neem tijd voor elkaar, onderneem samen dingen en zorg dat je elkaar als partner blijft zien in plaats van collega binnen het ouderschap. Bekijk de tips voor verdieping in je relatie.
  • Geef elkaar complimenten en focus op wat goed gaat in je relatie.
  • Kijk naar je individuele behoefte en die van je partner. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander zorgen.

Kom je er met elkaar niet uit? Dan kun je in de gemeente hulp inschakelen via Algemeen Maatschappelijk Werk Drechterland. Dit is een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te komen over je relatie en er zijn geen kosten aan verbonden.